Dlaczego warto stosować oleje roślinne w kuchni i w pielęgnacji?

Naturalne oleje roślinne to produkty, które cieszą się obecnie bardzo dużym zainteresowaniem. Znajdują szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce, a o ich korzystnych dla zdrowia i urody właściwościach tworzy się coraz więcej książek i artykułów. Czy zatem zwykły olej może stać się zamiennikiem dla aptecznych suplementów diety i zastąpić drogeryjne kosmetyki?

Co zawierają oleje roślinne?

Wiele słyszy się ostatnio na temat dobrodziejstwa, jakim są naturalne oleje roślinne. Dużą popularnością cieszy się przede wszystkim olej rzepakowy, olej konopny, olej z czarnuszki czy olej lniany, a także różne oleje z pestek, na przykład dyni czy winogron. Na czym ma polegać ich korzystne dla zdrowia i urody działanie? Przede wszystkim na naturalnym składzie, bogatym w różne składniki odżywcze. W zależności od typu oleju może on zawierać większą lub mniejszą ilość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów naszego organizmu. NNKT wpływają na odporność, regulują gospodarkę hormonalną, pomagają utrzymywać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi, a nawet oddziałują na wygląd naszej skóry. Poza tym w olejach roślinnych znajdziemy także rozmaite witaminy i minerały, a niekiedy również związki o konkretnym działaniu, na przykład antyhistaminowym.

Które oleje roślinne są skuteczne?

Każdy olej roślinny ma inny skład, choć w większości z nich znajdziemy cenne dla zdrowia witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji warto sięgać po różne oleje z nasion, gdyż będą one oddziaływały inaczej na nasz organizm, skórę czy włosy. Konkretny typ oleju najlepiej dobrać do swoich potrzeb, korzystając z ogólnodostępnych źródeł, mówiących o jego składzie, działaniu i zastosowaniu. Najistotniejszy przy wyborze oleju roślinnego jest jednak nie jego rodzaj, lecz sposób produkcji. Skuteczny w działaniu olej to olej tłoczony na zimno, czyli niepoddany wysokiej temperaturze w trakcie procesu wytwarzania. Powinien to być także produkt nierafinowany, nieoczyszczony, niefiltrowany, ponieważ tylko wtedy zawiera pełnię składników odżywczych zamkniętych w pestkach, ziarnach czy nasionach danej rośliny. Dobrej jakości olej zimnotłoczony poznamy już po jego opakowaniu – zawsze jest to butelka z ciemnego szkła, którą producent zaleca przechowywać w chłodnym i nienasłonecznionym miejscu.

Jak stosować oleje zimnotłoczone?

Ze względu na fakt tłoczenia na zimno, olejów roślinnych tego typu nie powinniśmy podgrzewać ani w kuchni, ani przed zabiegami pielęgnacyjnymi. Obróbka termiczna, czyli gotowanie, podgrzewanie, smażenie czy pieczenie powoduje bowiem rozpad ich struktury i utratę cennych właściwości. Oleje zimnotłoczone w kuchni spożywamy zatem bezpośrednio na łyżeczce lub dodajemy do dań już gotowych, najlepiej chłodnych i zimnych. Możemy wzbogacać nimi sałatki, surówki, koktajle owocowo-warzywne, pasty kanapkowe, sosy czy zupy. Doskonale sprawdzą się także jako baza do dań typu pesto oraz jako płynne smarowidło do pieczywa. Z kolei w pielęgnacji oleje roślinne zimnotłoczone można stosować jako dodatek do gotowych drogeryjnych kosmetyków, jako bazę do kosmetyków domowych oraz samodzielnie. Każdy olej tłoczony na zimno doskonale sprawdzi się w pielęgnacji włosów i skóry, ponieważ nawilży je i zapewni im dodatkową ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Oleje roślinne to w pełni naturalne produkty, którymi warto wzbogacić swoją codzienną dietę i pielęgnację. Ich skuteczność zagwarantowana jest przez skład, w którym nie brakuje wartościowych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych – niezwykle cennych dla naszego zdrowia i naszej urody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.