Co jeść w ciąży, czyli o diecie ciążowej

Zdrowe odżywianie w ciąży jest bardzo istotne dla zarówno dla mamy, jak i dla dziecka – jednak dieta przyszłej mamy wcale nie musi być restrykcyjna. Jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych i ciąża przebiega, prawidłowo kobieta może, jeść prawie wszystkie produkty, na które ma ochotę. Oczywiście zdrowe i rozsądne odżywianie jest jak najbardziej wskazane, jednak nie zachodzi potrzeba odmawiania sobie małych przyjemności i trzymanie się ściśle ustalonej rygorystycznej diety.

Jedz dużo warzyw i owoców

Zdrowa dieta to dieta zróżnicowana oparta na świeżych pełnowartościowych produktach z dużą ilością warzyw i owoców. Przyszła mama potrzebuje zwiększonej dawki witamin i składników mineralnych (zwłaszcza witaminy C, żelaza, kwasu foliowego, karotenoidów), które są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu oraz są bardzo istotne dla zdrowia przyszłej mamy. Warzywa i owoce dostarczą wszystkich niezbędnych składników – komponując, dietę należy, zwrócić uwagę na różnorodność owoców i warzyw.

Unikaj alkoholu, papierosów i długich terminów ważności

Kobieta w ciąży powinna zrezygnować z używek (alkohol, papierosy) oraz wysoko przetworzonej żywności, w której znajduje się dużo konserwantów i polepszaczy smaku. Wyeliminuj z diety produkty z długim terminem przydatności, ponieważ zawierają dużo szkodliwych chemicznych dodatków (konserwanty, polepszacze i barwniki). W czasie ciąży przyjmuj witaminy w tabletkach (kwas foliowy, witaminę B6, witaminę D) – suplementację witamin należy skonsultować z lekarzem prowadzącym ciąże.

Produkty polecane kobietom w ciąży:

  • Węglowodany – pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, produkty pełnoziarniste, kasze, makarony.
  • Białko – jaja, ryby (najwięcej białka zawierają ryby morskie, makrela, dorsz, łosoś, śledź), orzechy, mleko i przetwory mleczne, chude mięso drobiowe, chude wędliny, rośliny strączkowe.
  • Witaminy i minerały – świeże warzywa i owoce – warzywa należy spożywać codzienne w ilości ok. 500 g warzyw i ok. 400 g owoców.
  • Tłuszcze roślinne – wysokiej jakości oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy – dodane do sałatek i surówek dostarczą cennych kwasów omega 3 i omega 6 oraz witaminy E.

Nie jedz surowego mięsa i ryb

Kobieta w ciąży powinna unikać surowego mięsa (tatara, wędlin typu metka) oraz surowych ryb i owoców morza (sushi, paluszków krabowych). Z uwagi na ryzyko zakażenia toksoplazmozą, listeriozą oraz pasożytami, które bytują w mięsie i rybach należy zrezygnować z ich spożywania w okresie ciąży i karmienia piersią. W okresie ciąży należy zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych i zastąpić je tłuszczami roślinnymi – tłuszcze zwierzęce sprzyjają otyłości, miażdżycy oraz chorobom niedokrwiennym serca.

Chodzi o zdrowie Twoje i Twojego dziecka

Stosując zdrową zróżnicowaną dietę opartą na świeżych warzywach i owocach oraz nisko przetworzonych produktach przyszła mama dba o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka dostarczając sobie i jemu wszystkich niezbędnych składników. Zdrowe odżywianie kobiety w ciąży pozwoli na prawidłowy rozwój płodu i zapewni zdrowy rozwój dziecka w przyszłości. Zróżnicowana i prawidłowa dieta pozwoli przyszłej mamie zachować siły, zdrowie i złagodzi niedogodności związane z tym pięknym, ale jednak trudnym czasem, jakim jest ciąża i oczekiwanie na dziecko.

Skład diety podczas ciąży powinien każdorazowo konsultuj z lekarzem prowadzącym ciążę. Podejmowanie samodzielnych decyzji wiąże się z ryzykiem.

2 Replies to “Co jeść w ciąży, czyli o diecie ciążowej”

  1. Ja jadłam normalnie, tak jak do tej pory. A że odżwiam się na ogół zdrowo to nie było problemu z utrzymaniem diety. Polecam młodym i przyszłym mamom dbanie o zdrowe odżywianie już na etapie planowania dziecka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *